Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Justiției

Departamentul Instituțiilor Penitenciare

A A A

Rezultatele Proiectului RCTV „Memoria” prezentate în cadrul unei conferințe de evaluare

Published on: Thu, 12/21/2017 - 14:32

Adaptarea a 9 spații pentru îmbunătățirea condițiilor de oferire a serviciilor psihologice și de organizare a activităților psiho-sociale, 5 ateliere de instruire și 3 sesiuni de fortificare pentru angajații sistemului penitenciar, 4 programe psiho-sociale în 4 penitenciare, cu implicarea a peste 800 de deținuți, dar și alte rezultate ale Proiectului „Servicii psiho-sociale mai bune pentru persoanele din detenție și respectarea drepturilor lor” au fost prezentate astăzi, 21 decembrie 2017, de către reprezentanții sistemului penitenciar în cadrul  unei conferințe de evaluare.

 

Proiectul, cu un buget total de 40000 Euro, a fost implementat în perioada
martie – decembrie 2017 de către Departamentul Instituțiilor Penitenciare și Centrul pentru reabilitarea victimelor torturii „Memoria” (RCTV), cu suportul financiar al Ambasadei Republicii Federale Germania în Republica Moldova.

 

Conferinţa de prezentare a cifrelor și rezultatelor intitulată „Investițiile în valoarea umană – o garanție pentru o bună implementare a reformelor inițiate în Republica Moldova” a fost deschisă de către: reprezentantul Ambasadei Republicii Federale Germania în RM, Florian Seitz, ofițerul național din cadrul Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, Olesea Perean și reprezentanții DIP.

 

Evenimentul a avut drept scop sensibilizarea opiniei publice, a reprezentanților instituțiilor de stat relevante şi ai organizațiilor nonguvernamentale cu privire la îmbunătățirea serviciilor psiho-sociale în patru închisori din țară – obiectivul general al Proiectului.

 

În discursurile lor, reprezentanții DIP au adus mulțumiri RCTV „Memoria” și oficialului din cadrul Ambasadei pentru organizarea și sprijinul financiar al programelor psiho-sociale, care au ca grup-țintă atât deținuții aflați în dificultate, cât și angajații sistemului penitenciar, pentru care au fost organizate cursuri de formare. „Asistența oferită deja pe parcursul mai multor ani arată rezultate vizibile și demonstrează un impact foarte mare asupra persoanelor private de libertate. Apreciem foarte mult investiția în valoarea umană pe care o face Centrul, ceea ce permite angajaților noștri să vadă alte modele de lucru și să acumuleze experiență”, a mai adăugat Iuliana Curea, șef al direcției de profil a DIP.

 

Directorul executiv al RCTV „Memoria”, Ludmila Popovici, a prezentat istoria implementării proiectului în cele 4 penitenciare din țară, inclusiv cluburile de interese, programele psiho-sociale și evenimentele informativ-educative desfășurate cu cei 832 de deținuți. În semn de recunoștință pentru bună cooperare și în legătură cu aniversarea a XXI-a de la crearea sistemului penitenciar, dnei Ludmila Popovici i-a fost decernată o diplomă de onoare, semnată de directorul DIP.

 

În cadrul conferinţei, reprezentantul DIP a prezentat necesitățile și provocările serviciilor psiho-sociale în penitenciarele din Moldova.

 

După evaluarea internă a proiectului au fost selectate și menționate cele mai bune programe psiho-sociale, fiind înmânate certificate de participare.

 

Notă: Departamentul Instituțiilor Penitenciare colaborează de 10 ani cu Centrul pentru reabilitarea victimelor torturii „Memoria” în vederea implementării proiectelor privind acordarea asistenței psiho-sociale diferite grupuri de deținuți.

 

 

Secția relații publice și mass-media

Tel.: 409-771

e-mail: presa@penitenciar.gov.md

 

web: www.penitenciar.gov.md

Știri

14/05/2018 | Stiri

SINTEZA SĂPTĂMÂNII ÎN SISTEMUL PENITENCIAR (07-13.05.2018)

În perioada săptămânii trecute, în penitenciare a fost înregistrat un număr de 7412 persoane, 58 deținuți au fost eliberați și 70 persoane au fost reținute și plasate în izolatoarele de urmarire...Read more
11/05/2018 | Stiri

18 ofițeri au depus Jurământul la Centrul Instructiv

Astăzi, 11 mai curent, ofițerii aflați la pregătirea inițială în cadrul Centrului Instructiv al Departamentului Instituțiilor Penitenciare au depus jurământul, susținînd cu succes examenele de...Read more
10/05/2018 | Stiri

COMUNICAT DE INFORMARE

Ieri, la Penitenciarul nr.18-Brănești a decedat un deținut în vârtsă de 63 ani, fără semne de violență. În cursul zilei, bărbatul s-a adresat medicului de gardă cu proleme de sănătate, fiindu-i...Read more
10/05/2018 | Stiri

Studenții de la Universitatea din Bălți în ospeție la DIP

Directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan, s-a întâlnit astăzi în cadrul unui Off-line cu studenții facultății de psihologie din cadrul Universității de Stat „Alecu Ruso” din Bălți. Evenimentul s-a...Read more
10/05/2018 | Stiri

Cum a fost sărbătorită „Ziua Europei” în penitenciare

Deținuții din penitenciare au sărbătorit diversificat „Ziua Europei”, arătând că și ei sunt interesați de viitorul țării. În acest fel, deținutele din Penitenciarul nr.7-Rusca au organizat un flash-...Read more