Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Justiției

Departamentul Instituțiilor Penitenciare

A A A

Delegaţia DIP – prezentă la Festivitatea de absolvire a Promoţiei SNPAP-20 şi aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, România

Published on: Wed, 08/30/2017 - 10:58

În fiecare an, absolvirea Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, constituie un eveniment cu profunde emoţii atât pentru sistemul penitenciar românesc cât şi pentru cel din Republica Moldova, întrucât marchează un prilej special care fundamentează ataşamentul şi dăruirea angajaţilor faţă de profesie şi sistemul din care vor face parte.


În context, ieri 29 august 2017, în piaţeta primăriei oraşului Târgu Ocna, România a avut loc festivitatea de absolvire a Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare, Promoţia SNPAP-20, constituită din 258 de absolvenţi, dintre care 15 absolvenţi din Republica Moldova dar şi de aniversare a 20 de ani de la înfiinţarea Şcolii.


Alături de oficiali din România, la evenimentul solemn a fost prezent şi viceministrul Justiţiei, Anatolie Munteanu, directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan, actuali şi foşti angajaţi ai sistemului penitenciar.
În cadrul festivităţii, absolvenţilor le-a fost acordat primul grad profesional cel de „agent de penitenciare”, aceştia rostind jurământul de credinţă şi intonând imnul naţional.


În discursul său, viceministrul Justiţiei, Anatolie Munteanu, şi-a manifestat aprecierea pentru calitatea pregătirii agenţilor de penitenciare care au aboslvit Şcoala de la Tîrgu Ocna, menţionând că, ar fi bine ca în viitor să fie instruiţi mai mulţi cursanţi, deoarece, atât studiile continuie cât şi perfecţionarea angajaţilor din cadrul sistemului penitenciar trebuie să fie la cel mai înalt nivel, pentru a oferi asistenţa de care este nevoie celor care se afla în conflict cu legea.


Directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan, a adus sincere mulţumiri administraţiei Şcolii pentru suportul şi sprijinul acordat la instruirea personalului sistemului penitenciar, manifestându-şi dorinţa de a majora numărul persoanelor instruite.


Ceilalţi oaspeţii prezenţi la eveniment au dat aprecieri şi recunoştinţă absolvenţilor pentru seriozitatea şi interesul de care au dat dovadă în pregătirea profesională, pentru rezultatele pe care le-au obţinut tinerii pe timpul studiilor, dorindu-le succese mari şi curaj în activitatea deloc uşoară întru înţelegerea şi respectarea demnităţii umane în condiţii deosebite.

Pentru absolvenţii, care au intrat în marea familie a sistemului penitenciar, absolvirea nu reprezintă un final, ci un nou început. Aceştia vor merge în instituţiile în care au fost repartizaţi, pregătiţi să facă faţă oricăror provocări şi să demonstreze că sunt buni profesionişti.

La sediul școlii, a fost dezvelită plăcuţa aniversară „20 de ani de la înfiinţare” iar viceministrul Justiției, Anatolie Munteanu a acordat Medalia comemorativă „20 de ani ai sitemului penitenciar al Republicii Moldova” directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marian Dobrică.

 

Menţionăm că, datorită bunelor relaţii de colaborare, stabilite între sistemul penitenciar din Republica Moldova şi cel din România, materializate prin semnarea protocolului de cooperare între Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Departamentul Instituţiilor Penitenciare, anual, în cadrul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare din Tîrgul Ocna, sunt înmatriculate la studii circa 20 de persoane din corpul de subofiţeri al sistemului penitenciar din Moldova.

 

Notă DIP: În perioada anilor 1997-2017, cu suportul financiar al statului român, la Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Tîrgu Ocna, au fost instruiţi 218 angajaţi ai sistemului penitenciar autohton.

 

Secţia relaţii publice şi mass-media 

Tel.: 022 409-768, 409-771

e-mail: presa@penitenciar.gov.md

web: www.penitenciar.gov.md

 

 

 

Știri

14/05/2018 | Stiri

SINTEZA SĂPTĂMÂNII ÎN SISTEMUL PENITENCIAR (07-13.05.2018)

În perioada săptămânii trecute, în penitenciare a fost înregistrat un număr de 7412 persoane, 58 deținuți au fost eliberați și 70 persoane au fost reținute și plasate în izolatoarele de urmarire...Read more
11/05/2018 | Stiri

18 ofițeri au depus Jurământul la Centrul Instructiv

Astăzi, 11 mai curent, ofițerii aflați la pregătirea inițială în cadrul Centrului Instructiv al Departamentului Instituțiilor Penitenciare au depus jurământul, susținînd cu succes examenele de...Read more
10/05/2018 | Stiri

COMUNICAT DE INFORMARE

Ieri, la Penitenciarul nr.18-Brănești a decedat un deținut în vârtsă de 63 ani, fără semne de violență. În cursul zilei, bărbatul s-a adresat medicului de gardă cu proleme de sănătate, fiindu-i...Read more
10/05/2018 | Stiri

Studenții de la Universitatea din Bălți în ospeție la DIP

Directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan, s-a întâlnit astăzi în cadrul unui Off-line cu studenții facultății de psihologie din cadrul Universității de Stat „Alecu Ruso” din Bălți. Evenimentul s-a...Read more
10/05/2018 | Stiri

Cum a fost sărbătorită „Ziua Europei” în penitenciare

Deținuții din penitenciare au sărbătorit diversificat „Ziua Europei”, arătând că și ei sunt interesați de viitorul țării. În acest fel, deținutele din Penitenciarul nr.7-Rusca au organizat un flash-...Read more