Guvernul Republicii Moldova | Ministerul Justiției

Departamentul Instituțiilor Penitenciare

A A A

Deținuții din penitenciare își petrec sărbătorile de Paște cu cozonac și ouă roșii

Published on: Fri, 04/06/2018 - 12:20

Cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale în cadrul penitenciarelor din țară sunt organizate activităţi cultural-artistice şi moral-religioase, având scopul de a aduce atmosfera de sărbătoare în mijlocul lor.

 

De la sfârșitul lunii martie, în instituțiile penitenciare s-au desfăsurat activități premergătoare marii sărbători: au avut loc acțiuni de salubrizare a spaţiilor, pregătiri de materiale referitoare la Tradiţii şi obiceiuri de Paşte.

 

Serviciile religioase oficiate de Biserica Ortodoxă s-au desfașurat în perioada Postului Mare (spovedanii, Sfintele împărtășanii) și continuă cu Învierea Domnului, Sfânta Liturghie din ziua de Paști.

 

Și voluntarii creștini desfășoară servicii religioase în penitenciare în această perioadă: reprezentanții confesiunilor religioase (baptişti, penticostali), voluntarii de la Stânca Veacurilor. Totodată, au oferit deținuților cadouri de Paște sub formă de îmbrăcăminte, încălțăminte, produse alimentare.

 

Între activitățile educative și moral creștine, în penitenciare au avut loc confecționarea lucrărilor pascale, organizarea de concursuri și expoziții pe tema „Învierea Domnului”, „Încrustarea ouălelor”, „Coacerea cozonacului”, deasemenea dezbateri pe teme religioase.

 

Un mesaj special a fost transmis deținuților din partea directorului interimar al DIP, Aureliu Suhan: „În perioada Sărbătorilor Pascale este momentul când medităm și ne amintim de iertare, răbdare, lumină, speranță, credință și devenim mai buni în fața comunității”.

 

Persoanele private de libertate vor avea parte în ziua de Paşte şi de un meniu special îmbunătățit, care va include și tradiţionalele ouă roşii, cozonacul.

 

Manifestările dedicate Sărbătorilor Pascale sunt desfăşurate în penitenciare cu sprijinul serviciilor educaţie, psihologie şi asistenţă socială, în colaborare cu reprezentanţii societăţii civile.

 

 

Secţia relaţii publice şi mass-media

Tel.: 022 409-767

e-mail: presa@penitenciar.gov.md

Știri

14/05/2018 | Stiri

SINTEZA SĂPTĂMÂNII ÎN SISTEMUL PENITENCIAR (07-13.05.2018)

În perioada săptămânii trecute, în penitenciare a fost înregistrat un număr de 7412 persoane, 58 deținuți au fost eliberați și 70 persoane au fost reținute și plasate în izolatoarele de urmarire...Read more
11/05/2018 | Stiri

18 ofițeri au depus Jurământul la Centrul Instructiv

Astăzi, 11 mai curent, ofițerii aflați la pregătirea inițială în cadrul Centrului Instructiv al Departamentului Instituțiilor Penitenciare au depus jurământul, susținînd cu succes examenele de...Read more
10/05/2018 | Stiri

COMUNICAT DE INFORMARE

Ieri, la Penitenciarul nr.18-Brănești a decedat un deținut în vârtsă de 63 ani, fără semne de violență. În cursul zilei, bărbatul s-a adresat medicului de gardă cu proleme de sănătate, fiindu-i...Read more
10/05/2018 | Stiri

Studenții de la Universitatea din Bălți în ospeție la DIP

Directorul interimar al DIP, Aureliu Suhan, s-a întâlnit astăzi în cadrul unui Off-line cu studenții facultății de psihologie din cadrul Universității de Stat „Alecu Ruso” din Bălți. Evenimentul s-a...Read more
10/05/2018 | Stiri

Cum a fost sărbătorită „Ziua Europei” în penitenciare

Deținuții din penitenciare au sărbătorit diversificat „Ziua Europei”, arătând că și ei sunt interesați de viitorul țării. În acest fel, deținutele din Penitenciarul nr.7-Rusca au organizat un flash-...Read more